מהו ההסבר הרפואי של מוות קליני? האם ניתן לחזור לתפקד כרגיל? מה מספרים אנשים שחוו מוות קליני? כיצד משפיעה חוויית סף מוות על אנשים שחוו אותה? ועוד
אנשים רבים חוו מוות קליני, מצב זמני שבו הלב מפסיק לפעום, לא מספק חמצן למוח – אך רקמתו של המוח ממשיכה לחיות. הפסקת זרימת הדם למוח גורמת לכך שהאדם מאבד את הכרתו בתוך שניות ספורות ובתוך 30 שניות הדבר גורם גם להשבתת התקשורת העצבית במערכת העצבים המרכזית.
מהו מוות קליני – הסבר רפואי?
מוות קליני, אפילו של מספר דקות, יכול להוביל בפעמים רבות גם למוות מוחי או לפגיעה מוחית, זאת מכיוון שתהליכים אלו בתא העצב (Ischemic cascade) גורמים לכך שקרום התא נהרס וגם לפגיעה במחסום דם-מוח ולתגובה דלקתית. גם אם זרימת הדם למוח מתחדשת, תאי הדם הלבנים שיגיעו עם זרימת הדם המחודשת לרקמה העצבית המודלקת – יפרישו ציטוקינים הגורמים לחמצון מואץ של הרקמה הדלקתית.
לעומת זאת רקמות אחרות בגוף האדם, הצורכות פחות חמצן וגלוקוז מהמוח, מסוגלות להתאושש גם לאחר מספר שעות של עצירת אספקת זרם הדם (זאת בתנאי שיישמרו בסביבה חמימה). היפותרמיה מורידה באופן משמעותי את קצב חילוף החומרים בתאי המוח של האדם ובכך משפרת משמעותית את סיכויי ההישרדות שלו, גם אם מצננים את מוחו של המטופל (בצנתר) רק במהלך חידוש זרימת הדם למח.
הטיפול הטוב ביותר בתחום זה משלב הורדת טמפרטורת גופו של האדם בכ-3 מעלות, הפחתת ריכוז כדוריות הדם והעלאת לחץ הדם של המטופל. בעוד שבטמפרטורת החדר מוות קליני לרוב יסתיים במוות מלא תוך מספר דקות, אדם הנקלע למוות קליני, כתוצאה מהיפותרמיה קיצונית – עשוי לשרוד גם זרם הדם בגופו נעצר גם ליותר משעה.
ניתוחים שונים, כגון ניתוח לתיקון מפרצת במוח או מומים באבי העורקים – עשויים אף הם לחייב עצירה של זרם הדם בגוף, הליך המכונה בשפה הרפואית "ניתוח בדום לב" במסגרת הניתוח פעילות המוח מדוכאת באמצעות תרופות, הגוף מצונן לטמפרטורה של 15 מעלות והדם מרוקן מהגוף. המטופל בעצם מנותח בעודו שרוי במצב של מוות קליני מבוקר למשך כשעה, והורדה נוספת של טמפרטורת הגוף מאפשרת גם להאריך את משך הניתוח במידת הצורך.
מה חווה אדם שעבר מוות קליני?
מכיוון שבמוחו של אדם שחווה מוות קליני עדיין קיימים תפקודים, יכול במקרים רבים אותו האדם לחזור לתפקוד גופני וקוגניטיבי מלא, ואפילו לספר חוויות ממה שעבר עליו בשעה שהיה שרוי במוות קליני. קיימות אינספור עדויות של אנשים שחווה מוות קליני ודיווחו כי ראו אור לבן, אנשים מוכרים שמתו, שחוו חוויה חוץ גופית או שנמשכו אל תוך מנהרה.
עדויות אלה מכונות חוויית סף מוות שפרושה חוויה שעליה יכול לספר מי שמת מוות קליני וחזר לחיים.
מה הקשר בין חווית סף מוות לפריצת REM?
REM הוא שלב בשינה המאופיין בתנועות עיניים מהירות וחלימת חלומות רבים. חווית פריצת REM מאופיינת בתחושת ערות מלאה שמלווה בחוסר שליטה על הגפיים ובהזיות שונות. המצב נפוץ אצל אנשים הסובלים מהפרעות שינה שונות. נטען כי יש קשר בין חוויית סף המוות למצבי פריצת REM, הטענה מתבססת על דמיון גדול במאפייני שתי החוויות ובקשר בין הקלט העצבי ממערכת הלב-ריאה לתופעת התפרצות REM. תוצאות מחקר שנעשה בעבר, ובו לקחו חלק 55 משתתפים שדיווחו על חוויית סף מוות, הציג שכיחות גבוהה של הפרעות שינה הקשורות בהזיות (60%) זאת לעומת קבוצת הביקורת (בה לקחו חלק משתתפים בגיל ומין דומים דומים).
מהי תחושת חוויה חוץ גופית?
אחד הסיפורים שחוזרים על עצמם בעת שמיעת עדויות של אנשים שחוו מוות קליני, הוא תיאור חוויה חוץ גופית (Out Of Body Experience OBE), בו רואה את עצמו האדם מהצד ומלמעלה. ההסבר לדבר, מבחינה רפואית, הוא ככל הנראה שיבוש בקלט ובעיבוד של שני חושים באמצעותם אנו ממקמים את גופנו.
החוש הראשון מכונה פרופריוספציה – זהו החוש המספק תחושת מיקום של חלקי הגוף זה ביחס לזה. חוש זה מאפשר לנו להתעורר משינה ולדעת בעינים עצומות באיזה כיוון גופנו מונח, ולאן עלינו להפנות את הרגליים והידיים בכדי לרדת מהמיטה.
מידע חשוב נוסף החיוני להתמצאות קשור למיקומו של הגוף במרחב, והוא מעובד על ידי המערכת הווסטיבולרית – מערכת אליה שייכים האברים הקשורים לאיזון (התעלות ואברי החישה שבאוזן) – במצב של סחרחרות, ורטיגו או מחלת ים/טיסה – חוש זה לא מתפקד כראוי.
פעילות תקינה של שני החושים שציינו – ממקמת את התודעה בגוף. כאשר חלה תקלה במוח שגורמת לשיבוש בחושים שציינו, לא קיימת התאמה בין האינפורמציה החזותית (גוף שוכב במיטה) לתחושה (גוף שעף ומרחף כלפי מעלה). גם בדיקות פעילות המוח שנערכו על חולי אפילפסיה ואנשים הסובלים ממיגרנה שדיווחו על "חוויה חוץ גופית" – הראתה פגיעה באותו אזור של אונות הרקה החשוב לצורך עיבוד מידע זה. מסתבר שניתן אפילו לעורר הזיות תנועה וראיה באמצעות גרוי חשמלי חיצוני של אזורים אלו.
כיצד משפיעה חוויית סף מוות על אנשים שחוו אותה?
אנשים שחוו חוויה זאת לרוב חשים פחות פחד מפני המוות, הם נוטים לפתח אמונה בחיים שלאחר המוות ומעידים על עצמם כי הם יותר פגיעים מבחינה רגישית ואמפתים לסביבה. ישנם אנשים שחוו חווית מוות קליני ובעקבותיה החלו גם להתקרב לדת. לעומת זאת ישנם אנשים שחוויה זו מצטיירת להם כטראומה וישנם גם אנשים שלא חוו דבר בעת התהליך ולכן גם לא חוו שינוי משמעותי בחיים לאחר חזרתם לתפקוד מלא.
בסרטון שלפניכם כתבה ששודרה בחדשות ערוץ 2, והיא מציגה מספר עדויות מאנשים שחוו מוות קליני. שווה צפייה:
לכתבות נוספות בנושא רוחניות – לחצו כאן
כתבות נוספות
- ארונות קבורה מטורפים במיוחד
- מדוע אנשים רואים אור לבן לפני המוות?
- טופס בקשה לצו ירושה ומידע למגיש הבקשה
0 תגובות
אתה יכול להיות הראשון להגיב לכתבה.