מה מקובל לבצע באזכרה המתקיימת לציון 30 יום למותו של אדם? איזה מנהגי אבלות ממשיכים להתקיים מתום השבעה ועד ה-30? ואיזה טקס נהוג לערוך בבית הקברות?

אזכרה היא טקס דתי נוסף הנערך לציון יום השנה למותו של אדם. האזכרה כוללת על פי היהדות ל עלייה לקבר, קריאת פסוקי תהילים, הספדים ותפילות מיוחדות לטקס. סדר הקריאה של הדברים ונוסח התפילות משתנה מעדה לעדה. לצורך קיום התפילות יש צורך במניין, שבמקרים רבים קיים קושי מסוים במציאתו, זאת בניגוד לימי השבעה אז בני משפחה, חברים ומכרים רבים סובבים את המשפחה האבלה. בכדי לפתור את הבעיה, נספרים לצורך המניין כל הגברים הנוכחים בבית הקברות בעת קיום טקס האזכרה, גם אם אינם לוקחים חלק פיזית בטקס.

מהי האזכרה המתקיימת במלאת 30 למותו של אדם?

מדובר בטקס הנערך 30 יום מאז היום בו נקבר המת. המנהגים הנוגעים ל-30 נוגעים למעשה ב-3 שבועות בלבד ולא בחודש ימים (מכיוון שיש להפחית את ימי השבעה מהחודש).

חלק ממנהגי האבלות המתקיימים בשבעה ממשיכים  עד לציון ה-30, בעוד חלק מהם נפסקים עם תום השבעה. מנהגים חמורים מסוימים הנוגעים לאופן הלבוש, הרחצה, הנעילה, אי-היציאה מן הבית ואיסור המלאכה – נפסקים. יחד עם זאת נהוג לאורך כל 30 הימים לא להסתפר, לא להתגלח ולא ללבוש בגדים חדשים. אנשים המקפידים נוהגים גם לא ללבוש בגדים מגוהצים או חגיגיים ולא מתקלחים במים חמים. נהוג שלא להשתתף בשמחות ובחתונות (ניתן להשתתף בחופה ובטקסי ברית ופדיון, אך לא במסיבה בעצמה), ולא נהוג ללכת למקומות בידור שונים. ישנם אנשים המקפידים שלא לשמוע מוזיקה מכל סוג שהוא (רדיו, טלוויזיה וכו).

במשך תקופה זו ממשיכים האבלים לומר 'קדיש יתום' בעת התפילות. מקובל כי גם אנשים שאינם הולכים לבית הכנסת דרך קבע, יקפידו ללכת בתקופת ה-30, כדי לומר קדיש ליקיריהם. יש ההולכים במשך כל תקופה זו בכיסוי ראש – כובע או כיפה, ויש המדליקים במשך כל 30 הימים גם נרות נשמה. אם חל יום טוב (חג שיש בו איסורים כמו בשבת) בתוך ה-30, נפסקים מנהגי האבלות, בדומה לדין הדברים לגבי השבעה.

בתום 30 יום מן הקבורה עולים בני המשפחה הקרובה לקבר המת. מקובל כי עלייה זו לקבר תהווה למעשה גם טקס חנוכת מצבה (בעוד יש כאלה הנוהגים לחנוך את המצבה רק ביום השנה למותו של האדם).

גם ב-30, כמו בשבעה, נהוג לערוך מול הקבר טקס הכולל אמירת פסוקי תהלים, 'קדיש יתום' (במידה שיש מניין גברים), תפילת 'אל מלא רחמים' ודברים אישיים והספדים הנאמרים על ידי  בני משפחה וחברים. את הטקס ניתן לנהל בעצמכם, אך גם ניתן לשכור את שירותיו של רב שינהל אותו עבורכם.

בתום ה-30 תמה תקופת האבל על רוב קרובי המשפחה, למעט אבל על הורים שעל פי היהדות נמשך לא חודש, אלא שנה שלמה.

מה  עוד מקובל לעשות ב-30?

בטרם יתחיל טקס האזכרה מקובל לנקות את המצבה.
ניתן להדליק נרות נשמה ולהותיר נר אחד דולק בתא המיוחד הממוקם בגב הקבר.
עם סיום הטקס משפחות רבות נוהגות לערוך בביתם סעודה נוספת לנוכחי הטקס.

כתבות נוספות

 

17 תגובות

  1. שמעון גרבי z הגיב:

    יום השלושים הוא יום שני את האזכרה עושים בערב שלישי ערב ראש חודש ניסן
    האם אפשר לקיים את הסעודה בערב זה שבעצם זה ערב ה שלושים ואחד

דעתך חשובה - הגב לכתבה