מהי קבורה אזרחית פרטית? מה כולל הטקס? כמה זה עולה? מי הם אותם אנשים אשר רוצים להיקבר כך? ומדוע הם בוחרים שלא להיקבר בקבורה דתית מסורתית רגילה?
כמו הרבה תחומים אחרים בחיינו, המציעים לנו אלטרנטיבות שונות לבחירה, כך גם בכל הנוגע למוות, קיימות כיום אופציות שונות לקבורה.
בשנת 1996 נחקק חוק הזכות לקבורה אזרחית חלופית אלטרנטיבית, חוק המאפשר לאזרחי ישראל לבחור כיצד יקברו לאחר מותם – אם זה כדת משה וישראל ע"י חברות הקדישא ואם זה בטקס אזרחי חילוני שנערך על ידי תאגידי קבורה פרטיים שונים. בפועל החוק לא באמת עזר וכיום בתי העלמין בארץ אשר מעניקים קבורה חילונית/אזרחית/פרטית של ממש – הם רק בתי העלמין הפרטיים השוכנים בקיבוצים ובמושבים. בכדי להיקבר באותם בתי עלמין, תאלצו גם כמובן לשלם כסף, הרבה כסף.
אנשים המחפשים אלטרנטיבות לקבורה הדתית המקובלת בישראל עושים זאת לרוב בשל מספר סיבות שונות:
1. הצפיפות וההזנחה בבתי עלמין הדתיים מפריעה להם.
2. המת איננו יהודי ולכן לא יכול להיקבר בבית העלמין.
3. המת ביקש טרם מותו להיקבר בארון, דבר שלרוב לא מקובל בבית עלמין דתי.
4. במקום נוף מצבות אפורות קר ומדכא, המת ובני משפחתו מעוניינים שהנוף במקום יהיה ירוק, פורח ואתם יכולים לעצב את הקבר כרצונכם, ללא חוקים, ללא תנאים וכמו כן תוכלו גם לערוך טקס כראות עיניכם.
5. בתי העלמין הפרטיים בישראל יוצאים במובן מסוים מנוקדת הנחה כי בית העלמין נועד פחות עבור המת ויותר עבור המשפחה, זו שעתידה לבקר שם, לשהות שם ולחוות רגעים לא קלים לצד הקבר.
אז מהי בעצם קבורה אזרחית/חילונית?
קבורה אזרחית, הנקראת גם קבורה חילונית/אלטרנטיבית, זוהי קבורה המאפשרת למעוניינים להיקבר בטקס חילוני, על פי השקפתם ורצונם של המתים או של בני משפחתם.
קבורה אלטרנטיבית מתבצעת בבתי עלמין פרטיים ואזרחיים אשר הוקמו ברחבי הארץ, כשהמפורסמים שבהם שוכנים בקיבוצים ובמושבים.
מי מנהל את בתי העלמין הפרטיים?
בתי העלמין הפרטיים מנוהלים על ידי יישובים או קיבוצים אשר בתוכן ממוקם בית העלמין והם קבלו הרשאה לקיים קבורה מיוחדת זו.
כיצד נערך טקס הקבורה בבית עלמין פרטי?
היפה בטקסי קבורה פרטיים הוא בכך שבטקס בעצם יהיה כל העולה בדעתכם והטקס כולו מורכב מרצונו של המת ושל בני המשפחה המארגנים את הטקס.
הטקס יכול להיות טקס דתי יהודי, ממש כמו זה הנערך בבתי העלמין הדתיים בישראל ויחד עם זאת הוא יכול להיות חילוני לחלוטין ולכלול נאומים של בני משפחה וחברים, השמעת שירים שאהב המת, הקראת מכתבים או דברים אחרים שכתב המת, הנחת אבנים, חלוקי נחל, הדלקת נרות, ועוד.
קבורה בארון היא דבר מקובל בטקס אזרחי ואנשים רבים בוחרים להיקבר בבית עלמין פרטי רק בשל פרט זה. קבורה בארון איננה מקובלת בבתי העלמין הדתיים בישראל.
כמה עולה קבורה פרטית?
כמו כל דבר שונה, מיוחד ופרטי – כמובן שקבורה אזרחית תעלה לכם יותר כסף מקבורה דתית רגילה.
לכל תושב ישראלי קיימת הזכות להיקבר ללא כל תשלום במקום מגוריהם בישראל (וזה לא משנה אם המוות התרחש בארץ או בחו"ל על אדמה זרה). במקרה של קבורה דתית גם הוצאות יום הקבורה עצמו משולמות גם הן ע"י המוסד לביטוח לאומי לחברות הקבורה.
בכל הנוגע לקבורה בבית עלמין פרטי, במידה והמת איננו חבר הקיבוץ או המושב שבו ברצונו להיקבר – ביטוח לאומי לא ישתתף בהליך הקבורה ועליכם לקחת בחשבון שהסכום אותו תאלצו לשלם יהיה גבוה.
מחירי קברים מתחיל במחיר 8,000 שקלים ויכול להגיע גם ל-26 אלף שקלים ואף ליותר. המחיר משתנה בהתאם לגודל הקבר, החלקה, העיצוב, מיקום בית העלמין ועוד.
18 תגובות
נסה את עלי שלכת, הם מתעסקים בקבורה אזרחית ויודעים מה הם עושים.
אנחנו עולים מרוסיה ואימי שנפטרה לפני שנה לא היתה יהודיה ולכן לא היתה לנו ברירה אלא לבחור בקבורה אזרחית. חששנו מהמחיר אבל אחרי שעשינו לאמא שלי הלוויה אזרחית מכובדת דרך חברת 'עלי שלכת' לא הצטערנו שלא יכלנו לקבור אותה בהלוויה רגילה. ככה בדיוק היא היתה רוצה.
אני ממש מזדהה עם מה שכתבת! הסיפור שלי דומה ועם עלי שלכת גם יורד הלחץ של הארגון שמאוד קשה לעשות כשלא רואים בעיניים מרוב צער.
איפה אפשר לקבל פרטים מדויקים יותר?