כיצד מומלץ להכין את הבית לימי השבעה? מתי השבעה מסתיימת? מה עושים כאשר היא נופלת על חג או סוף שבוע? ומידע נוסף

זה לא משנה אם אתם מסורתיים או חילוניים, לבטח תסכימו כולכם כי ה"שבעה" היא אחד ממנהגי היהדות המרגשים, המקסימים והמנחמים ביותר. מטרתו של אותו מנהג היא בראש ובראשונה לכבד את המת, אך לא פחות חשוב מכך – לתמוך בבני המשפחה הקרובה. למשך שבעה ימים, בעודם אבלים, שבורים וכואבים, הם עטופים בחום, אהבה ותמיכה מצד כל בני המשפחה, החברים ומכריו של המת, שהמבקרים אותם במקום השבעה, מביאים עמם אוכל, כתף לבכות עליה ואינספור סיפורים וזיכרונות שחלקו עם המת.

מתי מתחילה השבעה?

עם חזרתכם מבית הקברות תחל השבעה, לכן חשוב להכין את הבית עוד בטרם תצאו אל בית הקברות.

היכן נערכת השבעה?

השבעה נערכת לרוב בביתו של המת, אך במקרים שונים היא מתקיימת גם במקומות אחרים, לדוגמה – בית ילדיו או במידה והמת גר במקום מבודד ומרוחק ניתן להעביר את השבעה למקום מרכזי יותר כך שיהיה לאורחי השבעה יותר קל יותר להגיע. לעיתים גם גודלו של הבית יכול להשפיע על בחירת מקום, במידה והמת התגורר בבית קטן בו לא קשה לארח ולאכלס כמות גדולה של אנשים, לערוך תפילות ולנו בעת הצורך-  יהיה נכון יותר לקיים את השבעה בבית גדול יותר. אופציה נוספת לעריכת השבעה היא בניית סוכת אבלים בסמוך לבית בו בחרתם לקיים את השבעה.

כיצד מומלץ להכין את הבית לימי השבעה?

1. דאגו למספר מכובד של כיסאות ומקומות ישיבה, קחו בחשבון שבשעות מסוימות ניתן במקרים מסוימים לגלות שבבית מבקרים בשעה אחת גם 100 איש אך אין לרובם מקום לשבת. לכן דאגו מראש לכמות גדולה של כיסאות, ספות, שרפרפים או כל חפץ אחר היכול לשמש לישיבה. ניתן לערום אותם אחד על השני בחדר צדדי ולהוציא אותם אל החלל המרכזי בעת הצורך.

2. באותו הקשר דאגו לפנות את הסלון, הגינה, המרפסת או כל חלל אחר בבית שאמור לשמש לניחום אבלים. נסו ליצור חללים פנויים ומרווחים כמה שניתן כך שגם במקרה של מבקרים רבים עדיין ניתן יהיה לנוע בנוחות ברחבי הבית.

3. ספרי תפילה, נרות נשמה וכיפות – במידה ואתם עורכים שבעה מסורתית דאגו לספרי תורה, סידורי תפילות , נרות נשמה כיפות שיכולו לשמש את באי השבעה.

4. כיסוי המראות – אחד ממנהגי השבעה ביהדות הוא כיסוי כל המראות בבית, כמובן שאם אינכם עורכים שבעה מסורתית אין צורך בכך.

5. שתייה – דאגו שתהיה בבית כמות גדולה של שתייה לאירוח או להגשה לאבלים החשים ברע.

6. כלים חד פעמיים – בכדי להימנע משטיפת כלים אינסופית מומלץ להשתמש בכוסות וצלחות חד פעמיות וכמו בכן בסכום חד פעמי ומפיות נייר.

7. סעודת הבראה – על פי היהדות לאחר שתשובו לבית בו מתקיימת השבעה מבית העלמין – יש לערוך "סעודת הבראה". בסעודה זו נהוג לאכול מאכלים עגולים ככעכים, ביצים קשות, עדשים, ועוד – המסמלים את גלגל העולם ומעגליות החיים והמוות. הסעודה בדרך כלל מורכבת ממאכלים שמביאים עמם שכנים, בני משפחה וחברים. במידה וידוע לכם שאין מי שמביא את הדברים – נסו לארגן זאת טרם צאתכם לבית הקברות.

8. אוכל בימי השבעה – לרוב השבעה מלאה במאכלים שונים המביאים עמם אנשים הבאים לנחם את המשפחה המאבלת, הדבר נועד בכדי לנחם ולתמוך בקרובי המת בשעתם הקשה ולהקל עליהם את הימים הראשונים.

9. על פי היהדות במהלך ימי השבעה חל איסור על עיסוק בעניינים הקשורים לשגרה היומית ולהנאות החיים, כגון: לימוד תורה (למעט לימוד דיני האבל), יציאה מהבית, עבודות מלאכה, מקלחת, קיום יחסי מין, רכישת בגדים חדשים, גילוח ותספורת, בילויים ועוד. המקפידים במיוחד יושבים את השבעה על הרצפה או על ספסל נמוך מאוד, ויש שגם ישנים על מזרן שמונח על הרצפה. שוב, חשוב להבהיר שהכל שאלה של עד כמה אתם קרובים לדת ומעוניינים לבצע את כל חוקי היהדות. בבתים חילוניים לרוב פוסחים על רוב המידע המופיע בסעיף זה.

10. להיזכר במת – פזרו ברחבי הבית אלבומים המכילים תמונות של המת, תמונות ממוסגרות של המת וספרי זיכרון בהם יוכלו המבקרים לכתוב למת מילים אחרונות או כמה מילות נחמה למשפחה האבלה. ניתן גם להקרין קטעי וידאו מצולמים, להשמיע שירים שאהב או לעשות כל דבר אחר שיכול להעניק לשבעה פן אישי ומרגש שמסמל או יכול להזכיר את האדם שהיה.

מתי השבעה מסתיימת ומה עושים בסוף השבעה?

השבעה  מסתיימת כמובן עם תום שבעת ימי האבל אז נוסעים בני המשפחה הקרובה שוב אל בית העלמין. לא חלה חובה לעלות לקבר בשעות הבוקר, ניתן לעשות זאת גם בשעות אחרות במהלך היום.

מה עושים כאשר השבעה נופלת על חג או סוף שבוע?

השבת איננה מפסיקה את השבעה, אך בשבת עצמה אין להתאבל או ליתר דיוק אין לקיים מנהגי אבלות. לקראת כניסת השבת לובשים האבלים בגדים נקיים ויוצאים מן הבית אל בית הכנסת במידה והם דתיים. כל הנוגע למנהגי אבלות שבתוך הבית (כגון קיום יחסי מין ועוד)  ממשיכים להתקיים גם המהלך סוף השבוע. על פי המסורת אבלים ההולכים לבית הכנסת ביום ששי בימי השבעה, לא יגיעו לתחילתה של התפילה אלא יצטרפו אליה רק לאחר שירת לכה דודי. טרם כניסתם של האבלים לבית הכנסת מודיע אחד מן המתפללים על בואם ומורה לקהל: "נִיחוּם אֲבֵלִים" או "צְאוּ לִקְרַאת הָאֲבֵלִים". הקהל יעמוד על רגליו ויפנה מקום האבלים המצטרפים לתפילה. בדרכם אל מקומותיהם הם ינוחמו על ידי המתפללים אשר יאמרו להם: "הַמָּקוֹם יְנַחֵם אֶתְכֶם בְּתוֹךְ שְׁאָר אֲבֵלֵי צִיוֹן וִירוּשָׁלָיִם וְלֹא תוֹסִיפוּ לְדַאֲבָה עוֹד"  או בנוסח המקוצר: "מִן הַשָּׁמַיִם תְּנוּחֲמוּ".

בניגוד לשבת, קיימים חגים וימים מסוימים בהם השבעה מופסקת או נדחית למועד אחר.  במידה והקבורה נערכה לפני אחד משלושת הרגלים (סוכות, פסח או שבועות) או לפני ראש השנה ויום הכיפורים – מפסיקים החגים את השבעה ובמקרים מסוימים גם מבטלים אותה, במקביל גם מקצרים את מניין ימי ה-30.

במידה והקבורה התקיימה בתוך חול המועד –  היא נדחית עד לסוף החג, והחל ממוצאי החג מתחילים את מנהגי אבלות למשך שבעה ימים. חג הפורים לא דוחה את השבעה, אך כן נהוג להחליף לכבודו בגדים ולצאת בו מן הבית.

כתבות נוספות

 

14 תגובות

  1. מיכל הגיב:

    בסעיף 7 המתייחס ל"סעודת הבראה" תחת הכותרת:"כיצד מומלץ להכין את הבית לשבעה"-צריך להוסיף,שישנן עדות מסויימות,כגון התימנים שאצלם סעודת הבראה הינה סעודה המתקיימת בערב האחרון של השבעה והיא מכספי האבלים.בניגוד לשאר הארוחות של השבעה שהן מהמנחמים…

דעתך חשובה - הגב לכתבה