מתי נהוג לומר קדיש? האם יש צורך במניין? מהו מקור התפילה? מהו נוסח התפילה ומידע נוסף בנושא

על פי המסורת היהודית תפילת ה"קדיש" היא תפילה חשובה ומרכזית שבמקורה נאמרה לאחר לימוד אגדה, אך אט אט נכנס גם לתפילות הציבור בבתי הכנסת. מאז תחילת ימי הביניים תפילת הקדיש תפסה מקום של כבוד בתפילות אבלים ובאזכרות למתים. עם עליית המיסטיקה היהודית במאות ה-12 וה-13 הפך המנהג לקרוא קדיש למת נפוץ מאוד, גם אצל חילוניים וגם אצל דתיים. הקדיש כתובה בשפה הארמית, על-ידי אבלים לאחר פטירת קרוביהם, והיא נאמרת בטקס הלוויה והקבורה ולאחר מכן גם בהזדמנויות שונות שבהן האבל מתפלל.

תפילת הקדיש נאמרת רק במניין, לכן אם אינכם מקיימים תפילות בביתכם וברצונכם לומר את התפילה – תוכלו לצאת מהבית בו אתם יושבים שבעה וללכת לבית הכנסת לצורך ביצוע המנהג.

מתי נהוג להגיד את הקדיש?

בעת הקבורה, בחודש ובשנה שלאחר פטירתו של אדם.

מי אומר קדיש?

לרוב נאמר הקדיש על ידי בן משפחה מן הדרגה הקרובה ביותר – הורה, בעל, אשה, אח, אחות, בן או בת.

במקרים בהם קדיש אין אבל קרוב השיכול לשאת את התפילה,נהוג לפנות קרוב משפחה רחוק וישנם גם בחורי ישיבה שבתמורה לשכר יאמרו את התפילה שלוש פעמים ביום.

האם גם נשים יכולות לומר קדיש?

בעבר לא היה מקובל על פי המסורת היהודית שהאשה תשא את תפילת הקדיש בעצמה. עם השנים נשים רבות הביעו רצון להיות זכאיות לשאת התפילה לאחר מות בן זוגן או מקרים אחרים וכיום בחוגים מסוימים מאפשרים לנשים לעשות זאת, למרות שהדבר עדיין זוכה להתנגדות מצד חברה קדישא ועוד, ולרוב בבית העלמין הם דורשים שאל האשה יצטרף גם גבר לאמירת התפילה.


למה חייבים מניין?

מכיוון שהקדיש נחשבת לתפילה חשובה, היא נאמרת רק כאשר נוכח במקום 'מניין' (כלומר – 10 גברים מעל גיל 13).

מה הם ארבעת סוגי הקדיש הקיימים?

· קדיש יתום – תפילת קדיש הנאמרת על ידי אבלים במהלך טקס הלוויה והקבורה,ונאמרת על ידי האבלים במשך 11ר חודשים (במקרה של אבלות על הורים) או במשך 30 יום (באבלות על קרובים אחרים). הקדיש נאמר מספר פעמים בכל תפילה ותפילה, בימי חול, בשבתות ובמועדים. כמו כן בכל אזכרה תיאמר תפילת הקדיש לאורך כל החיים.

· קדיש דאתחדתא – תפילת קדיש ייחודית המיועדת לשעת הקבורה, שמקורה בראשית ימי הביניים. התפילה נאמרת על ידי האבלים אך ורק על יד הקבר. תוכנה של תפילה זו מאזכר גם את תחיית המתים כמו גם את חיי העולם הבא  – ולכן נבחר להיאמר בשעת הקבורה.

· קדיש דרבנן – תפילת קדיש הנאמרת מספר פעמים במהלך חלק מתפילות ישראל על ידי האבל. תפילה זו משובצת במקומות בהם הובאו בתפילה קטעים מן התלמוד, והיא מכילה תוספות העוסקות בחכמי ישראל.

· קדיש שלם וחצי קדיש – תפילת קדיש הנאמרת בבית הכנסת על מנת להפריד בין קטעי תפילה שונים. תפילה זו עשויה להטעות בשל דמיונה המילולי הרב בינה לבין תפילת קדיש יתום, אך מדובר בקדיש שאין לו כל קשר למוות ולאבלות, והוא נאמר על ידי חזן ולא על ידי האבלים שאבדו את יקיריהם.

מהו נוסח תפילת קדיש יתום? (הנוסח הנאמר בבית הקברות על ידי היתומים בעת קבורת הנפטר)

האבלים: יִתְגַּדַּל וְיִתְקַדַּשׁ שְׁמֵהּ רַבָּא.
הקהל: אָמֵן.
האבלים: בְּעָלְמָא דִּי בְרָא כִרְעוּתֵה, וְיַמְלִיךְ מַלְכוּתֵה, וְיַצְמַח פֻּרְקָנֵה, וִיקָרֵב מְשִׁיחֵהּ.
הקהל: אָמֵן.
האבלים: בְּחַיֵּיכוֹן וּבְיוֹמֵיכוֹן וּבְחַיֵּי דְכָל בֵּית יִשְׂרָאֵל, בַּעֲגָלָא וּבִזְמַן קָרִיב, וְאִמְרוּ אָמֵן.
הקהל והאבלים: אָמֵן. יְהֵא שְׁמֵהּ רַבָּא מְבָרַךְ לְעָלַם וּלְעָלְמֵי עָלְמַיָּא.
האבלים: יִתְבָּרַךְ וְיִשְׁתַּבַּח וְיִתְפָּאַר וְיִתְרוֹמַם וְיִתְנַשֵּׂא וְיִתְהַדָּר וְיִתְעַלֶּה וְיִתְהַלָּל שְׁמֵהּ דְּקֻדְשָׁא, בְּרִיךְ הוּא.
הקהל: אָמֵן (או: בְּרִיךְ הוּא).
האבלים: לְעֵלָּא מִן כָּל בִּרְכָתָא (בעשרת ימי תשובה: לְעֵלָּא וּלְעֵלָּא מִכָּל בִּרְכָתָא) וְשִׁירָתָא, תֻּשְׁבְּחָתָא וְנֶחֱמָתָא, דַּאֲמִירָן בְּעָלְמָא, וְאִמְרוּ אָמֵן
הקהל: אָמֵן.
האבלים: לפי נוסח אשכנז ונוסח אחיד: יְהֵא שְׁלָמָא רַבָּא מִן שְׁמַיָּא, וְחַיִּים עָלֵינוּ וְעַל כָּל יִשְׂרָאֵל, וְאִמְרוּ אָמֵן.
לפי נוסח עדות המזרח: יְהֵא שְׁלָמָא רַבָּא מִן שְׁמַיָּא, חַיִּים וְשָׂבָע וִישׁוּעָה וְנֶחָמָה וְשֵׁיזָבָא וּרְפוּאָה וּגְאֻלָּה וּסְלִיחָה וְכַפָּרָה וְרֵיוַח וְהַצָּלָה, לָנוּ וּלְכָל עַמּוֹ יִשְׂרָאֵל וְאִמְרוּ אָמֵן.
הקהל: אָמֵן.
האבלים: (פוסעים שלוש פסיעות לאחור) עוֹשֶׂה שָׁלוֹם (בעשרת ימי תשובה: הַשָּׁלוֹם) בִּמְרוֹמָיו, הוּא (לפי נוסח עדות המזרח מוסיפים: בְּרַחֲמָיו) יַעֲשֶׂה שָׁלוֹם עָלֵינוּ וְעַל כָּל יִשְׂרָאֵל, וְאִמְרוּ אָמֵן.
הקהל: אָמֵן.

תרגום התפילה לשפה העברית

האבלים: יתגדל ויתקדש שמו הגדול.
הקהל: אמן.
האבלים: בעולם שברא כרצונו וימליך מלכותו ויצמיח ישועתו ויקרב משיחו.
הקהל: אמן.
האבלים: בחייכם ובימיכם ובחיי כל בית ישראל במהרה ובזמן קרוב, ואמרו אמן.
הקהל והאבלים: אמן. יהי שמו הגדול מבורך, לעולם ולעולמי עולמים.
האבלים: יתברך וישתבח ויתפאר ויתרומם ויתנשא ויתהדר ויתעלה ויתהלל שמו של הקדוש ברוך הוא.
הקהל: אמן (או: ברוך הוא).
האבלים: למעלה מכל הברכות (בעשרת ימי תשובה: למעלה ולמעלה מכל הברכות) והשירות, התשבחות והנחמות, הנאמרות בעולם, ואמרו אמן.
הקהל: אמן.
האבלים: לפי נוסח אשכנז ונוסח אחיד: יהי שלום רב מן השמים וחיים טובים עלינו ועל כל ישראל ואמרו אמן.
לפי נוסח עדות המזרח: יהי שלום רב מן השמיים, חיים ושובע ונחמה והצלה ורפואה וגאולה וסליחה וכפרה ורווח והצלה, לנו ולכל עמו ישראל ואמרו אמן.
הקהל: אמן.
האבלים: (צועדים שלושה צעדים לאחור) עשה שלום (בעשרת ימי תשובה: השלום) במרומיו הוא (לפי נוסח עדות המזרח מוסיפים: ברחמיו)
יעשה שלום עלינו ועל כל ישראל ואמרו אמן.
הקהל: אמן.

למנהגי אבלות נוספים – לחצו כאן

כתבות נוספות

 

וורדפרס ‹שגיאה

באתר זה אירעה שגיאה קריטית.

מידע נוסף על ניפוי תקלות בוורדפרס.